Şanlıurfa, Siverek, asbest-eşref atabey-2009
ŞANLIURFA İLİ SİVEREK İLÇESİ ASBEST MARUZİYETİ
DR.EŞREF ATABEY
Jeoloji Yüksek Mühendisi / Tıbbi Jeoloji Uzmanı
Siverek yerleşim alanı ve çevresinde asbestli kayaç bulunmamaktadır. Asbest ilçe merkezine Çermik ve Çüngüş ilçesi çevresinden, kamyon ve traktörlerle 1960-1970’li yıllarda taşınmış ve dükkanlarda torbalanarak satılmış. Satılan asbesti halk leğenlerde eriterek, harhar denilen çuval parçalarıyla duvara sürerek badana yapmışlar. Siverek ilçesi kale çevresindeki ilk yerleşim mahallelerindeki evlerin damlarında, sıva ve badanasında yoğun şekilde asbest malzeme kullanılmış. Bu evlerin bir kısmı terk edilmiş, harap halde olup, çevreye asbest tozuması olmaktadır.
ÖNLEMLER
1-Kale çevresindeki eski ve harap haldeki evler yıkılıp, asbestli malzeme güvenli alana taşınmalı.
2-Zorunlu ikamet edilen evlerin ıslahı yapılmalıdır.
3-Asbest malzemenin temin edildiği Maden, Çüngüş ve Çermik yöresindeki asbestli alanlar kapatılmalı. Siverek’e asbest getirimi önlenmeli.
4- Halk asbest maruziyeti ile ilgili bilgilendirilmelidir.
KAYNAKLAR
Atabey, E. 2009. Türkiye’de asbest, eriyonit, kuvars ve diğer mineral tozları ve etkileri. MTA
Yerbilimleri ve Kültür Serisi: 6, 191s. Ankara
Atabey, E. 2010. Tıbbi Jeoloji Projesi 2009 yılı Etüt Raporu (Akdeniz, İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu
Bölgesi) (Muğla, Aydın, Burdur, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Mersin, Aksaray, Ankara, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Sivas, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Muş, Bingöl). MTA Rapor No:11242.
Bir yanıt bırakın