
Doğu ve Güneydoğu’da Kırsal Kesimde Evlerin Badana ve Sıvasında Kullanılan ve ‘Beyaz Toprak’ Olarak Bilinen Asbest Ölüme Sebep Oluyor.
Doğu ve Güneydoğu’da kırsal kesimde evlerin badana ve sıvasında kullanılan ve ‘beyaz toprak’ olarak bilinen asbest ölüme sebep oluyor. Toprağın en çok kullanıldığı Diyarbakır’ın Ergani ve Çermik ilçesinde, her yıl onlarca kişide akciğer zarı kanseri tespit ediliyor.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bölgede yaygın olarak kullanılan toprak çeşidi olan asbestin ölüme yolaçtığını söyledi. Şenyiğit, gelişmiş ülkeler gibi Türkiye’de de kullanılması yasaklanan asbestin, yeterince bilgilendirilmeyen halk tarafından yaygın olarak kullanıldığını belirtti.
Asbestin, akciğer yoluyla alınmasıyla kanserin oluştuğunu belirten Şenyiğit, “Asbest, kaynağından alındıktan sonra çamur haline getiriliyor. Sonra evlerin iç ve dış duvarına sürülüyor. Damlara da kullanılabiliyor. Bu kuruduktan sonra yavaş yavaş dökülüyor. Böylece akciğere geçiyor ve kanser oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Kanserojen bir madde olan asbeste karşı halkın sürekli bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Şenyiğit, birçok köyde asbestin hala yoğun olarak kullanılmasının dramatik bir olay olduğunu belirtti. Şenyitiği, “Ülkemizde birçok bölgede halkın bilinçlenmesiyle asbest kullanılmamasına rağmen bölgemizde halen asbest tehlikesi devam ediyor. Çamur hazırlama esnasında toz oluştuğu için risk vardır. Pestilde de kullanılıyor ama yenilmesi zararlı değil, hazırlanmasında, toz halinde zararlıdır. Kliniğimizde her zaman en az üç dört akciğer zarı kanseri bulunuyor. Bunun nedeni ise asbesttir.” diye konuştu.
Bir yanıt bırakın