ASBEST-BİNALARIN YIKILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK-eşref atabey-25.10.2021

”ASBEST”
BİNALARIN YIKILMASI HAKKINDA YÖNETMELİK, 13 EKİM 2021 TARİHİNDE YAYIMLANDI. 4,5 YIL BEKLENEN YÖNETMELİK HEMEN DEĞİL, 1 TEMMUZ 2022 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK.
Dr. Eşref Atabey-Jeoloji Yüksek Mühendisi/Tıbbi Jeoloji Uzmanı
13 Ekim 2021 tarih, 31627 sayı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: Binaların Yıkılması Yönetmeliğinde ASBEST VE DİĞER TEHLİKELİ ATIKLARIN TESPİTİ VE SÖKÜMÜ bölümü de yer almaktadır.
Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinin ötelenmesiyle, o tarihe kadar yıkılacak binalarda, Yönetmeliğin amacı olan, binaların yıkım faaliyetlerinin çevre ve insan sağlığı ile güvenliğine zarar vermeyeceği,
YIKILACAK BİNALARDAN HAVAYA YAYILAN ASBEST TOZUNUN 1 TEMMUZ 2022 TARİHİNE KADAR KANSER YAPMA ÖZELLİĞİ-RİSKİ HERHALDE OLMAYACAĞI düşünülmüş.
Ayrıca yıkımda, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli yapıların yıkımlarını kapsamaz denilmiş. Bu tür yapılarda asbest kullanılmış ise yıkımdan kaynaklı asbest tozunun kanser riski olacaktır.
Halkın sağlığı bakımından Yönetmeliğin yayım tarihinde hemen yürürlüğe girmesi gerekirdi.
Binaların Yıkılması hakkında Yönetmelik
Seçici yıkım bölümü,
‘’MADDE 15 – (1) Yıkıntı atıklarının yüksek oranda geri dönüşümünü sağlamak amacıyla, yıkım öncesinde varsa tehlikeli atıkların ayıklanarak ayrılmasını, diğer malzemelerin tekrar yeniden kullanılabilmesini ve yıkıntı atıklarının kaynağında ayrılarak geri dönüşümünü temin etmek üzere, kontrollü ve aşamalı olarak Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine göre seçici yıkım uygulanır.
(2) Seçici yıkım, ASBEST VE DİĞER TEHLİKELİ ATIKLARIN; kapı ve pencerelerin, lavabo, küvet gibi sıhhi tesisat gereçleri ve benzeri malzemenin, türlerine göre metal esaslı tüm malzemelerin, ahşap esaslı malzemenin, alçı esaslı malzemenin kiremit, taşıyıcı olmayan duvar (tuğla, gazbeton, beton gibi) malzemesinin, cam malzemenin, polivinilklorür/poliüretan malzemelerin, camyünü, taşyünü, genleştirilmiş polistiren, ekstrüde polistiren, poliüretan gibi ısı yalıtım malzemeleri ile sökümü mümkün olan su yalıtımı için kullanılan malzemelerin, tüm doğal taş kaplamaların ayrılması, parsel içi yol veya diğer alanlarda asfalt, beton ve parke kaplama tabakaları altında yer alan kırılmış ve/veya elenmiş granüler malzemelerin ayrılması; bitüm ve türevi malzeme ile kaplı alanlarda bitüm ve türevi tabakaların kazınması veya ayrılması aşamalarını kapsar.
(3) Seçici yıkım ile yeniden kullanılabilecek malzemeler ayrılır, atık oluşumu önlenir. Yıkım faaliyeti sırasında atıklar ayrılarak ayrı biriktirilir; ayrı biriktirilen atıklar birbirleriyle karıştırılmadan toplanır, toplanan atıkların geri kazanımı sağlanır, geri kazanımı mümkün olmayan atıkların ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda bertaraf edilmesi sağlanır. Atıklar 10/9/2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamında lisans belgesi bulunan geri kazanım ve/veya bertaraf tesisine gönderilir’’ denilmektedir.
Asbest ve diğer tehlikeli atıkların tespiti ve sökümü bölümü,
‘’MADDE 16 – (1) Yıkıma başlanılmadan önce asbestli imalatın var olup olmadığı, varsa asbest içeren imalatlar için asbestin türünü, miktarını ve yerini belirlemeye yönelik envanter çalışması yapılması zorunludur. Envanter çalışması sırasında katı numune alma ve analiz işlemleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından katı numunede asbest tür tayini parametresinden yetkilendirilmiş bir laboratuvar tarafından yapılır. Asbest ve diğer tehlikeli maddeleri içeren imalatlar, yıkım faaliyetinden önce belirlenerek sökülür, ayrı olarak toplanır ve Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre bertaraf edilir.
(2) Asbest söküm işlemleri, TS 13895 Asbest İçeren Malzemelerin Sökümü ve Asbest Bertaraf Yöntemleri Kılavuzuna uygun olarak yapılır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*